SOUL WHAT? – lyhyt historia

Vuodet 2008-2009

Pohjanmaalta, Kokkolan alueelta, tuleva soul/jazz-yhtye, Soul What?, on basisti Eevalotta Matikaisen ideoima, kokoama ja johtama kokoonpano.  Yhtye aloitti vuonna 2008 soittamalla soul/jazz-cover kappaleita, jotka vuonna 2010 vaihtuivat yhtyeen omiksi kappaleiksi. Soul What?:n ohjelmisto koostuu englanninkielisistä lauletuista sekä instrumentaaleista kappaleista. Nykyisin noin puolet ohjelmistosta on laulettua ja puolet instrumentaalista musiikkia.

Soul What?:ssa jokaisen muusikon persoonallisuus on aina ollut keskeisessä osassa vaikuttamassa yhtyeen musiikkiin. Matikainen on pyytänyt yhtyeeseen muusikoita, joihin hän on tutustunut erilaisissa yhteyksissä ja joiden kanssa hän on halunnut tehdä musiikkia. Alusta asti basisti Eevalotta Matikaisen komppiparina on häärinyt räjähtävän energinen ja kekseliäs rumpali Toni Porthén. Porthén on kotoisin Kokkolasta ja Matikainen on tutustunut häneen 2000 luvun alussa muutettuaan opiskelemaan Keski-Pohjanmaan Konservatoriolle Kokkolaan. Alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat myös laulajat Riikka Elisabet Hertteli ja Anders Sjöberg, kitaristi Jussi ”Duubi” Turpeinen, perkussionisti Timo Roiko-Jokela, trumpetisti Sami Ihajoki sekä kosketinsoittaja, Tommi Peltola. Ihajoki ja Peltola pystyivät olla mukana vain yhden konsertin ajan ja heidät korvasi vuoden 2009 minikiertueelle niin ikään kokkolalaislähtöinen kosketinsoittaja ja trumpetisti, Mika Mylläri.

Vuodet 2010-2013

Vuonna 2010 Soul What? koki suuren uudistuksen niin ohjelmiston kuin kokoonpanonkin suhteen. Lisäksi syksyllä 2010 Eevalotta Matikainen perusti ELive Music nimisen yrityksen, jonka kautta yhtyeen käytännön asioita alettiin järjestämään. Jäljelle alkuperäiskokoonpanosta Matikaisen lisäksi jäivät rumpali Toni Porthén sekä laulaja Riikka Elisabet Hertteli. Uusina jäseninä yhtyeeseen liittyivät laulaja ja kosketinsoittaja Mikael Svarvar sekä kitaristi Martin Söderbacka, joihin molempiin Matikainen tutustui Kokkolan suomenruotsalaisissa piireissä. Soul What? sai uuden alun ja alkoi soittamaan vain omaa tuotantoaan, jonka säveltämisestä vuoden 2012 loppuun saakka vastasi kolmikko Eevalotta Matikainen, Martin Söderbacka ja Riikka Elisabet Hertteli. Kaikki kappaleet ovat Soul What? yhtyeen muusikoiden yhdessä sovittamia.

Soul What? julkaisi ELive Music levymerkille debyyttilevynsä ”The Silver Lining”  keväällä 2013 Suomen Jazzliiton tukemalla kiertueella. Levyllä yhtyeen tuolloisen viisihenkisen peruskokoonpanon lisäksi kuullaan myös vierailijoina trumpetistia, Mika Mylläriä, sekä virolaista saksofonistia, Siim Aimlaa. Myös Soul What?:n konserteissa on usein kuultu vierailevia puhaltajia ja Siim Aimla on ollutkin useita kertoja yhtyeen keikoilla soittamassa. Soul What?-yhtyeen ja saksofonisti Joonatan Raution yhteistyö sai alkunsa keväällä 2013 Joonatanin ollessa mukana koko levynjulkaisukiertueen ajan.

Vuodet 2014-2015

Vuonna 2014 Soul What?:n kokoonpano uudistui jälleen. Laulaja/säveltäjä/sanoittaja, Riikka Elisabet Hertteli, joutui terveydellisten syiden takia jättäytymään sivummalle. Hänen tilalleen ei otettu uutta laulajaa vaan yhtyeessä jo vuodesta 2010 mukana ollut mieslaulaja ja kosketinsoittaja,  pitkänlinjan gospel- ja soulmusiikin konkari, Mikael Svarvar, toimii nykyisin yhtyeen ainoana laulajana. Myös yhtyeen ohjelmiston tekemisestä Hertteli on jättäytynyt pois ja toistaiseksi viimeiset kappaleet, joita hän on ollut mukana säveltämässä ja sanoittamassa, ovat vuoden 2012 lopulta. Jo vuodesta 2013 lähtien kaksikko, Eevalotta Matikainen ja Martin Söderbacka, ovat vastanneet yhtyeen sävellys- ja sanoitustyöstä. Viime aikoina instrumentaalisten kappaleiden määrä on lisääntynyt niiden täyttäessä noin puolet ohjelmistosta. Instrumentaalien osuuden kasvaessa myös vierailevien puhaltajien roolista on tullut yhä entistäkin tärkeämpi. Ja vaikka Soul What?: n peruskokoonpano olikin vielä virallisesti kvartetti, yhtye kasvoi usein konsertteja varten 5-henkiseksi vierailevan saksofonistin myötä.

Vuosi 2016

Vuoden 2016 aikana Soul What? äänitti ja julkaisi toisen levynsä ”What Lies Ahead” omalle ELive Music levymerkilleen. Yhtyeen peruskokoonpano kasvoi virallisesti kvintetiksi Joonatan Raution liityttyä yhtyeen vakiojäseneksi. Levyn myötä kokoonpanon nimeksi tuli ”Soul What? Feat. Joonatan Rautio”. Loppu vuodesta 2016 Soul What? Feat. Joonatan Rautio teki onnistuneen ja laajan levyn julkaisukiertueen vieraillen useissa yhtyeelle uusilla kaupungeissa.

Vuosi 2017

Yhtye säveltää uutta materiaalia kvintetti kokoonpanolle. Soul What? Feat. Joonatan Rautio esiintyi Jazz-Espalla kesällä 2017.

Vuosi 2018-2019

Parhaillaan Soul What? juhli 10-vuotisjuhlavuottaan pinellä Suomen kiertueella.

Vuodet 2020-2023

Yhtyeen kokoonpanoon tuli muutoksia vuonna 2020. Alkuperäisen rumpalin, Toni Porthénin, käsiongelmien vuoksi yhtyeeseen tuli mukaan rumpali Jussi Lehtonen, joka soittaa yhtyeen kolmannella albumilla neljässä kappaleessa. Jussi Lehtonen oli mukana myös yhtyeen streamkonsertissa sekä Jazz-Espan konsertissa. 

Vuodesta 2024

Parhaillaan Soul What? viimeistelee kolmatta täyspitkää albumiaan.

 

YHTYEEN MUUSIKOT:

Nykyinen kokoonpano:
SOUL WHAT? Feat. Joonatan Rautio
Joonatan Rautio – saksofoni (vuodesta 2013)
Mikael Svarvar – laulu, wurlitzer, flyygeli, rhodes (vuodesta 2010)
Martin Söderbacka – kitara (vuodesta 2010)
Toni Porthén – rummut (vuodesta 2008)
Jussi Lehtonen – rummut (vuodesta 2020)
Eevalotta Matikainen – basso, yhtyeen johto

Vuosien varrella mukana olleet muusikot:
Siim Aimla – saksofoni (satunnaisena vierailijana vuodesta 2011 alkaen + ”The Silver Lining”-levyn saksofoni osuudet 2013)
Riikka Elisabet Hertteli – laulu, sävellys/sanoitus (2008-2014)
Jussi ”Duubi” Turpeinen – kitara (2008-2009)
Timo Roiko-Jokela – perkussiot (2008-2009)
Anders Sjöberg – laulu (2008-2009)
Mika Mylläri – trumpetti, koskettimet (2009 + ”The Silver Lining”-levyn trumpetti osuudet 2013)
Sami Ihajoki – trumpetti (2008)
Tommi Peltola – koskettimet (2008)

Share This